fredag 13. desember 2013

En irritert hilsen fra en vanlig forbruker

Denne bloggen inneholder vanligvis ikke så mange meningsytringer fra min kant. Men nå kommer jeg med et aldri så lite hjertesukk. Hvis du har kommentarer, skriv gjerne rett i bloggen. Og har du tips til meg som forbruker, send meg mail: nylandlk@online.no
 
****************
 
Jeg er lei av å være forbruker.
Likevel er jeg dømt til å være det, for jeg kan ikke lage alle de tingene jeg trenger. Faktisk er det svært få ting jeg kan lage selv, med unntak av syltetøy fra egne bær, og potetstappe fra egne poteter.
 
Jeg kan ikke engang strikke, og uansett måtte jeg ha kjøpt garn.
Som de aller fleste andre i dette landet, må jeg kjøpe klær, mat, vaskemidler, hudkremer, sjampo, pc, mobil...
 
Og det er her irritasjonen og trøttheten kommer inn.
For hvorfor skal det være så vanskelig å finne frem til produkter som ikke er miljø- og/eller helseskadelige?
Når skal de store produsentene innenfor mat, kosmetikk, elektronikk osv., begynne å innse at vi faktisk VIL ha produkter som ikke er giftige og skadelige?
 
Egentlig så fatter jeg ikke hvordan f.eks. norske leketøyskjeder i det hele tatt tar inn leker som viser seg å inneholde store mengder giftstoffer og bly.
Jeg fatter heller ikke at kosmetikkbransjen kan fortsette å bruke palmeolje, kjemikalier og miljøgifter i produkter som de senere pøser ut på markedet. Hvordan våger dere å gamble med vår helse og vårt miljø på denne måten? Har ikke dere som produsenter noe ansvar?
 
 
JA, jeg vil gjerne betale mer for det jeg kjøper. Og heller kjøpe mindre dritt!
JA, jeg vil heller handle lokale, kortreiste produkter, og jeg betaler gjerne mer for dem.
JA, jeg har nå begynt å skygge unna de største kosmetikk- og hudpleiekjedene. Jeg er en dråpe i havet, men jeg krysser fingrene for at VELDIG mange snart kan snu ryggen til billigst-mulig-tankegangen og heller handle mindre og bedre.
 
Og når det gjelder mat: Hva i alle dager er poenget med palmeolje i tacoskjellene?? Når produsenten nå har fjernet det, viser det vel bare at det var totalt unødvendig å ha dette i fra første stund?
 
Ja, jeg er lei av å være forbruker. Hvis de største dagligvarekjedene i Norge i tillegg nå skal slå seg sammen, håper jeg dere lytter til strømningene blant forbrukerne og tar inn flere produkter som ikke er fulle av skadelige stoffer!!

9 kommentarer:

 1. Helt enig. Kvalitet framfor billig kvantitet

  SvarSlett
 2. Havet består av dråper - stå på! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Margrethe! Du er jo virkelig et eksempel på at det går an å finne frem til lokale produkter!

   Slett
 3. Jeg forstår dig godt.
  Det er et spændende studium at sætte sig ind i nye livsformer, synes jeg. Og så leve efter dem. Da jeg selv valgte at blive veganer for et år siden, tænkte jeg: Bare jeg klarer denne begrænsning, at bryde vanen. Men noget jeg virkelig lærte, er, at det slet ikke er en begrænsning, snarere en udvidelse, sjovt, kreativt og levende!! Og ikke mindst i overensstemmelse med mine værdier. Jeg tænker, der er mange veje til at passe på vores smukke gamle jord. Passe på dyrene. På vores børn. Og på os selv.
  Jeg ved ikke så meget længere om norske samfundsforhold. Så jeg er bange for, jeg ikke kan hjælpe dig dér. I Danmark er der - endelig - for få uger siden dannet et nyt parti; De alternative. Et grønt parti. Et af deres mål er at indføre en omstilling af al landbrug i Danmark til økologi. Sådan har jeg i hvert fald forstået det. Jeg tror på dem.
  Omkring det at forbruge, så synes jeg selv, det er en lang proces at omstille sig. Jeg er et storbybarn, der er så vant til køb og smid væk mentaliteten. Det har taget mig mange år på landet, hvor genbrugstanken virkelig lever - at lære det (og jeg har ikke rigtig lært det endnu). At gemme ting, og omskabe. Man får en større kærlighed til ting på den måde, og ser den proces afspejlet i naturen omkring sig. Der findes så mange, af industrien, skabte behov. En hårtørrer fx. Meget kosmetik. Som man på den nemmeste måde kan lave selv. Ole Henriksen fra DK/Hollywood har fx skrevet en bog med nemme opskrifter.
  Læste også i en plantebog engang, at en plante som fx fredsliljen, optager alt det skadelige som udgår fra tv, computere osv. Jeg husker ikke den biologiske proces, men jeg har siden læst tilsvarende, at flere forskellige af disse planter findes. På den måde kan man handle på det personlige plan. Men det ændrer jo desværre ikke på industrien af disse på mange måder giftige produkter.
  Sender dig til slut lidt inspiration:
  ´The Economics of happiness' prisbelønnet film af Helena Norberg-Hodge

  Og denne blog, selvom den ikke handler decideret om økologi, men måske kan du få idéer?:
  http://nojsom.dk/

  Lykke til på din vej:)
  Klem fra Laila


  SvarSlett
 4. Kjempespennende ting du skriver om, Laila! Jeg drev faktisk og laget egne kremer for noen år siden, og har med andre ord sett at det går helt fint å lage gode kremer med råmaterialer fra naturen!

  Tidligere har jeg ikke reflektert så mye over dette med vår overflod og trang til å kjøpe. Butikker er butikker, og de må vi ha, ikke sant? Vel, nå er det nesten sånn at jeg blir uvel over all overfloden. Jeg besøker gjerne byen, og kan gå rundt og kikke, men blir nærmest utslitt av det overveldende ting-veldet. Trenger vi virkelig alle disse gigantiske kjøpesentrene, med bugnende varehyller, der det gjelder å ha mest mulig varer for å skape "varetrykk"? (Jeg har jobbet i dagligvarebutikker, og vet at en må ha mest mulig stappfulle hyller, for slik kjøper folk mer. Glisne hyller = folk kjøper mindre.)

  Jeg tenker at det enkle faktisk er det beste. Og et mål for 2014 må kunne være å tenke seg om to ganger før man kjøper noe. I Norge har vi Miljøpartiet de grønne, og de fikk en representant inn ved årets valg. Det tror jeg vitner om at det er en vilje i folket til å legge om tankegangen - vi må bare også få produsentene til å innse at de må finne frem til miljø- og helsefremmende produkter!

  SvarSlett
 5. Hyggeligt med dine cremer. Og jo, butikker må vi have!:)
  Men jeg forstår dig og undrer også på udbud og salgsteknikker. Derudover er det egentlig mærkeligt, at sådan nogle kæmpecentre er utrolig grimme rent æstetisk. Vi har penge til at tegne dem smukkere!! Mange af jordens fattigere lande har de smukkeste bygninger (og selvfølgelig også forfald). Men, i hvert fald i Danmark, er der ikke stil over de projekter. Men så ville man måske også tiltrækkes mere af dem - og købe mere;) Se, der var en salgsteknik, de ikke havde tænkt på!
  Tror også som dig på det enkle. På nye, bedre tider. På lyset. Og på en kærligere jord.
  Klem fra mig.

  SvarSlett
 6. Kære Lilll-Karin
  Du har ret - bare der var flere der tænkte som dig.
  Bedste hilsner
  Bodil

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, la oss tenke slik sammen! Jo flere, jo bedre. Takk for din hilsen!
   Klem.

   Slett