torsdag 8. mars 2012

Ord som synker og fester seg

Det ble Mammutsalg på meg likevel! Takket være nettbokhandler som attpåtil sender portofritt, kunne jeg i ro og mak lete meg noen bøker til sterkt reduserte priser.
En av bøkene jeg kjøpte, var Arne Næss "Dyp glede". Det er hans mangeårige venn Per Ingvar Haukeland som har vært redaktør på boka. Den inneholder utdrag fra Næss sine tekster om økosofi og dypøkologi, men også om den dype gleden han finner i naturen.


Arne Næss sine ord fanger noe i meg. De spiller på strenger dypt der inne, og det kommer toner jeg ikke visste at fantes. Jeg vil alltid lese mer, den ene setningen tar den andre og ordene blir stadig vakrere, stadig klokere.
Jeg har bare så vidt begynt på boka. Men på en av de første sidene finner jeg:

"Forholdet mellom fornuft og følelser kan ses på som forholdet mellom seil og ror på en seilbåt. Følelsene er seilet som skaper bevegelsen, mens fornuften er roret som bestemmer retningen."

Jeg lar ordene synke, og kjenner at de fester seg i noe der inne. Det er en setning jeg aldri vil glemme, det kjenner jeg sterkt akkurat nå. Det passer så godt, for akkurat slik er det. Uten følelser, ingen fremdrift. Uten ror, ingen retning eller styring.

Jeg tar ordene med meg ut. Til dagen i dag.
17 kommentarer:

 1. Åh, det lyder spændende, og det er en bog, jeg må se, om vi har her på vores bibliotek. Du har før fortalt om Arne Næss og noget, han har skrevet, som var utroligt smukt og tankevækkende. Nu fandt jeg ordene:
  "En viktig del av følelsesmodningen er å omskape negative følelser til positive. I en slik modningsprosess blir vi mer oppmerksomme på hvilke verdier i livet som er grunnleggende for oss. (...) Modning innebærer imidlertid ikke at vi skal tøyle eller moderere vårt følelselsliv - snarere å gjøre det mer tilgjengelig og bevisst for oss."

  Klem til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er som å finne en slags sannhet, det jeg finner hos Arne Næss. Anbefaler boka. :) God helg til deg.

   Slett
 2. Jeg har for nylig opdaget Arne Næss og som dig er jeg fuld af beundring for hans ord, filosofien bag og hans livsmestring i det hele taget. Meget smukt at læse, der sker ligesom noget, en genklang indeni, en slags subtil forståelse. Jeg har købt en af hans bøger, på norsk! ;)"Sva Marga, følg din vei". En samling visdomsord og det er det virkelig. Meget inspirerende.

  God klem til dig og Norge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du skriver akkurat det jeg tenker. Og takk for nytt boktips, den du nevner har jeg ikke lest før.
   God helg i nyhuset!

   Slett
 3. Mammutsalg er alltid gøy! :) Gratulerer med ny fangst, håper det blir en bra bok å lese.
  Så vil jeg bare si at jeg blir så utrolig gla for dine oppmuntrende, skjønne ord til meg. Det varmer mer enn du vet, og ja...tusen, tusen takk, skjønne du. Ønsker deg en nydelig torsdag og uke videre. Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for dine gode ord, Spirea! Du er modig som tør vise/skrive sårbarhet og vanskelige opplevelser. God helg til deg og dine.

   Slett
 4. Klok mann!
  Jeg har akkurat det sitatet du har valgt..i lommeboka..det er fint å lese noen ganger.Selv om jeg kan det utenat
  :-) ha fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurt å ha det i lommeboka, Bente! Så kan man ta det frem når man trenger litt visdom midt i alt kaoset...

   God helg til deg!

   Slett
 5. Hm, kanskje jeg kan lese den når du er ferdig? Du får låne Loop isteden. Alt vel her, mye å styre med som vanlig. Men har tatt meg fri fra jobben og det føles godt! Snakkast. T

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får selvfølgelig låne Arne Næss, Tino! :) Men hva i himmelens navn er Loop?

   Vi snakkes, kos deg i helga.

   Slett
 6. Så flott at det ble Mammutsalg på deg allikevel!! Jeg visste du ville klare det på et vis! Høres ut som du har gjort et godt kjøp. Kos deg med lesing, skriving og den nært forestående helgen! Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg var lykkelig da jeg fant ut at jeg kunne få bøkene portofritt tilsendt! Da sparte jeg jo den bensinen og kjøreturen til Tromsø!
   God helg, lykke til med skriveprosjektene dine!

   Slett
 7. Har stor sans for Arne Næss sine filosofiske tanker. Den boka der, har jeg ikke lest....

  SvarSlett
  Svar
  1. Da har du fått et boktips av meg. ;)

   God helg, Anne Britt!

   Slett
 8. han var et fantastisk menneske.. skulle ønske jeg hadde fulgt mer med rundt hans person.. og lært et sannhetsord eller to tildigere i livet !

  fin søndag til deg : )

  SvarSlett
 9. Flotte sannetsord fra ham
  godt og komme inn her på dine sider
  ha en god dag

  SvarSlett
 10. Ja, Lill-Karin dejlige ord og betragtninger, skønt når de kan fæstne sig og være til inspiration.
  I kærlige tanker, god Mandag aften.

  SvarSlett