torsdag 15. mars 2012

Å selge seg sjøl

Profesjonaliseringskurs for frilansere. Det er navnet på kurset jeg kom hjem fra i går. Det ble holdt på Institutt for journalistikk i Fredrikstad, og varte i tre heftige dager.

Som navnet tilsier: Vi ble kurset i å bli mer profesjonelle. Hva er det egentlig vi gjør? Vi lager ikke reportasjer for at det er gøy å ha en hobby, og vi gjør det i alle fall ikke for å være snille. Vi skriver (eller fotograferer, eller filmer, eller lager radio...) fordi vi elsker det. Fordi vi vil leve av det, og fordi vi vil levere KVALITET. Vi vil være seriøse, og forventer å bli tatt seriøst.

Jeg vil anbefale alle som ønsker å være profesjonelle frilansere om å delta på et slikt kurs. Ikke bare lærer man om bransjen og om hvordan man skal drive firma, man møter mange likesinnede og snakker og snakker og snakker...Man blir helt matt av glede over å ha et slikt fantastisk yrke, og man kan i fellesskap rive i hverandres hår over dårlige erfaringer og dårlige dager.

Kursets første dag handlet mye om det å selge seg sjøl. Det er noe vi (særlig nordmenn, kanskje? Og særlig kvinner?) ikke er flinke til. Vi sitter hjemme i stuene våre og drømmer, mens vi surfer på nettet og håper noen skal oppdage oss snart.
Hva vil du? Hva drømmer du om? Hvordan skal du komme deg dit?
Det handler om å sette den ene foten foran den andre, som Ingvild Tennfjord så treffende sa.

For å kunne leve av å være forfatter og journalist, skribent eller filmskaper, kort sagt ethvert kreativt yrke, MÅ man tørre å stikke seg frem. Man må få hodet opp av jorda, riste av seg mulda og rope: "Her er jeg!" Også må man tørre å tro at evnene bærer en fremover.

Det er skummelt. Kanskje møter man noen likegyldige skuldertrekk, noen skarpe blikk eller hoderistinger.
 Men pytt pytt. Jeg tar sjansen likevel.

Fredrikstad, Gamlebyen.4 kommentarer:

 1. Jeg synes det er flott. At du satser. Og stikker hodet frem!
  :-)

  SvarSlett
 2. Det lyder som en god idé med sådan et kursus. Ja, det er svært at sælge sig selv, og man har det ikke nemt med at "føre sig frem". Men selvfølgelig er man nødt til det, hvis man vil leve af sine skriverier. Det gælder nok både i Norge og Danmark, at man er nødt til at blæse på Janteloven og tro på sig selv. :-)

  SvarSlett
 3. ja, man må våge å stikke seg litt frem men også våge å tro på seg selv : )

  ha en fin helg.. klæm fra mæ

  SvarSlett
 4. Takk for gode ord, jenter. God helg til dere alle.

  SvarSlett