søndag 20. mars 2011

Malangseidet-ulykka

I dag fikk jeg lyst til å blogge mer om bokprosjektet mitt. For det virker kanskje litt rart å bare slenge ut at man holder på med et bokprosjekt, uten å forklare nærmere...

Boka handler altså om Malangseidet-ulykka. Ei drukningsulykke som skjedde i oktober 1938, og som krevde 12 menneskeliv. De to yngste som omkom, var bare 16 år.

De som døde.


Bestemora mi var fra dette stedet. Malangseidet altså, som ligger i min hjemkommune Balsfjord. Hun fortalte meg om hendelsen da jeg var lita, og bildene festa seg og ble værende.

Jeg hadde jo likevel aldri forutsett at jeg skulle skrive bok om ulykka. Men det har jeg altså gjort.

Fra begravelsen i 1938.


I min jobb som journalist ble nemlig gnisten tent, da jeg en vårdag i 2009 var med og kikket på kirkegården på Malangseidet. På den kirkegården hvor de ble begravet, de som mistet livet så brått og meningsløst, her er det rene jungelen. På grunn av diverse omstendigheter gror nå kirkegården ned. Gravene er vanstelte, trær har veltet over dem og det ser rett og slett forferdelig ut.
Jeg bestemte meg da for å skrive mer om historien, og i mai 2009 hadde jeg en avisartikkel om emnet. Dermed kom jeg i kontakt med de få som ennå husker noe. De var barn da det skjedde...

Kirkegården slik den ser ut i dag.


Manuset er ferdig, så godt som i alle fall, og jeg tenkte at jeg til uka skal levere/sende det til forlag. Veien derfra aner jeg jo ikke, men jeg håper selvfølgelig på en utgivelse på et eller annet vis.
Dere får krysse fingrene for meg! For historien fortjener at også min og kommende generasjon husker den.
Og du: Har du spørsmål/innspill eller andre tanker rundt boka, så ta gjerne kontakt med meg.

5 kommentarer:

 1. Spændende at læse, selvom det jo er en tragisk ulykke. Så fint at du fortæller historien og jeg krydser fingre for, at din bog bliver udgivet! Det ville være stort og godt, som du skriver, at også kommende generationer vil kunne huske det, der skete.

  Nu fik jeg også læst dit forrige indlæg. Tak fordi du nævner mig! ;) Ja, det at vente kan både være godt og skidt. Det er igen den dér fine balance. Man skal ikke handle på alt, men nogle gange skal man handle. Hvornår gør man hvad? Jeg lytter til min mavefornemmelse! Så meget har jeg lært.

  God nat til dig og Norge! :)

  SvarSlett
 2. Gleder meg til å lese boka. Lykke til med utgivelsen. klæm fra lille My.

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Skulle gjerne lest boken din. Jeg er barnebarn av Morten og Mille som døde i ulykken, og sitter og fyller ut slektsforskning, og fant siden din ved å google litt

  SvarSlett
 5. Hei Gunnar, og takk for at du tok kontakt. Ja, boka vil komme ut før jul, i en eller annen form, så det er bare å følge med. :) Når det gjelder Morten og Mille, har jeg til nå hatt mest kontakt med Torbjørn som bor på Rognseth. Ta gjerne direkte kontakt med meg hvis du lurer på noe, eller vil bidra på noen måte.


  Mvh
  Lill-Karion

  SvarSlett