søndag 2. oktober 2011

Å finne sin indre glede

"Glede er en prosess som forandrer deg." Det skriver Arne Næss i boka "Livsfilosofi - et personlig bidrag om følelser og fornuft."
Norges største filosof mente at følelser får for liten plass i samfunnet i dag. Han forklarer hvorfor følelser er viktige, og hvorfor vi skal lete etter hva vi egentlig føler.

Han skriver: "Det er følelsene som aktiverer deg underveis i livet. Ingen følelser - heller ingen bevegelse. Når en kommer til et veiskille, er det viktig å stille seg en del følelsesorienterte spørsmål, og ta innover seg hva som føles riktig, for eksempel hva jeg er og hvor jeg vil."

Jeg blir ydmyk når jeg tenker på at en så høyt aktet og respektert person setter følelser som den viktigste nøkkelen til å få et godt liv. Og jeg kunne ikke vært mer enig med han.
Bildet er tatt forrige helg, da jeg var med på saueleting i Malangen.

Jeg føler glede her jeg sitter. Akkurat nå er jeg i glede. Jeg ser ut i verden gjennom et vindusglass med små regnperler på. Fra radioen kommer myke toner. Lydene videre bakover er hverdagslige og familiære. Ungene snakker. Tv-en står på. Oppvaskmaskinen durer stille til venstre for meg.

Når jeg løfter blikket over pc-skjermen, ser jeg høsten. Den ene fargen overtar for den andre bortover skogen. Grønt, oransje, gult, brunt. Grått.
På verandaen står det fortsatt noen møbler. De skal jeg rydde bort i dag. Jeg skal også ta jordbærplantene ut av verandakassene slik at de kan overvintre. Jeg gleder meg.

Jeg gleder meg over de små tingene. At jeg kan sitte her og skrive. At jeg har en familie i ryggen. At jeg har skogen foran meg.
Av og til kjenner jeg en sterk glede over bare å være til.
Jeg lar gleden være grunnmuren i livet mitt. Glede, og forundring over selve livet.

Gleden i ditt liv kan være nøkkelen du har ventet på!

5 kommentarer:

 1. Hvor bliver jeg i godt humør herinde på din dejlige blog Lill-Karin, de vidunderlige tanker du deler i dette indlæg smitter og inspirerer i den grad mig, hav en dejlig dag oppe i det dejlige Norge.
  I kærlige tanker, god Søndag.

  SvarSlett
 2. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 3. Kloke ord! Så enkelt er det faktisk, men vi trenger nok å bli minnet på det i hverdagen, så hektisk og jagende den er blitt for mange. Jeg er også der at det er de enkle, hverdagslige gledene som bringer frem de sterkeste, GODE følelsene hos meg: barnebarnets myke armer omkring halsen min, barnesangene jeg synger for ham bringer fram de gode minnene; fra da mine egne var små, men også fra min egen barndom, mmammas sang om mørke ettermiddager og kvelder foran kaminen, vemodige følelser, men likevel så gode, varme...!

  Livet er her og nå, og vi må kjenne på det, være tilstede, ta inn over oss følelsene hver en dag frembringer, bare da kan vi være tilstede i vår egen tilværelse, fullt og helt, på godt og vondt. Det er da utvikling skjer.

  Ha en fin søndag videre.
  Klem
  PS: Tusen takk for dine hyggelige og varmende kommentarer hos meg!DS.

  SvarSlett
 4. Michael: Så fantastisk å høre at jeg kan gjøre deg i godt humør. Og inspirere deg med mine tanker! Takk!

  Janna: Takk for kommentaren fra deg. Mange jeg har snakket med, forteller at det å få barnebarn er livets høydepunkt! ;) Klem til deg.

  SvarSlett
 5. For et flott bilde du har lagt ut.
  Høsten er vakker!

  SvarSlett