fredag 21. oktober 2011

Tør du være lei deg?

Det er mye snakk om, skriving om, og fokus på, positive følelser. Hent frem de positive følelsene, og du blir lykkelig. Tenk positivt - få det bra. Fokuser på de positive tingene i livet, og du glemmer det vonde. 

Det er selvfølgelig utrolig viktig, og en nøkkelbrikke i våre liv, det at vi kan finne positiviteten og livsgleden. At vi kan hente frem de gode detaljene i livene våre, og dvele ved dem. At vi kan glede oss over en ny dag.

Men glemmer vi å kjenne på de vanskelige følelsene? Tør vi være triste, melankolske?
Dette er tanker jeg gjør meg, og som jeg rett og slett kunne tenkt meg å høre fra dere om. Jeg er nysgjerrig på hva dere der ute mener om dette temaet!
Brighton pier brant ned for noen år siden. Bildet er tatt på Englandsturen vår i fjor.


De siste årene har jeg jobbet mye med meg selv. Det var på et tidspunkt rett og slett behov for å stoppe opp og spørre hva som var i ferd med å skje. Jeg var på vei inn i en mørk tunell, og trengte hjelp og selvinnsikt for å komme videre.
I dag forstår jeg mye mer av meg selv. Jeg har lært meg nettopp det med å finne de positive elementene i hverdagen, og jeg føler at jeg er på en reise som akkurat har begynt. Det er spennende!

Samtidig tenker jeg at vi må tørre å hente frem det triste. Det som er vanskelig, kan ikke bare trås over i jakten etter det som er enkelt og godt. Jeg tror i alle fall når det gjelder meg selv, at jeg må klare å hente frem det triste, kjenne på det og akseptere det. Først da kan man virkelig glede seg over det som er godt.
I disse tider, hvor fokuset på positivitet er voldstom, kan kanskje noen der ute føle at de ikke tør å si "jeg er faktisk trist". Det er liksom ikke aksept for de mørke følelsene, kan noen tenke. Og da er vi kanskje ute på en feil vei?

Brigthon, England.

Jeg tror heller ikke at man kan gå rundt og være "lykkelig" hele tiden. Livet er ikke slik at man bare kan fokusere på lykke, så vips-får man det. De grå dagene dukker opp likevel, om du vil det eller ei.

Kanskje henger skrivetrangen min sammen med slike skiftende følelser? En forfatter som er 100 prosent lykkelig og tilfreds hele tiden, kan vel ikke skrive bra om de vanskelige følelsene? Eller?

Ha en fin fredagskveld, alle der ute!

10 kommentarer:

 1. Jeg blev glad for dit indlæg. Glad for at læse, at nogen tænker over det med positivitet på samme måde som jeg. Akkurat som du har jeg reflekteret over denne "positivbølge", som jeg selv forsøger at mestre så godt jeg kan, men som dig synes jeg det er svært og kan næsten føles "forkert". For kan (og skal man) være positiv hele tiden. Erstatte enhver ikke positiv følelse eller tanke med en positiv?

  Jeg kan bare mærke at jeg som menneske - og som forfatter - ikke kan undvige det triste, mørket, melankolien og de tungere ting i livet. Og måske, som du også er inde på, er det netop de nuancer og kontraster, at kunne se dem, mærke dem og gå ind i dem, der gør os til gode fortællere? For hvordan skal vi kunne beskrive noget, vi ikke selv har følt, mærket og set? Det ville ikke blive det samme.

  Jeg bliver personligt nødt til at være et helt menneske. At acceptere mørket og melankolien som en del af livet. Jeg kan ikke være GLAD hele tiden. Men jeg synes, at det triste og mørket, om du vil, bliver lettere, når man accepterer det. Går igennem. Som dig har jeg også arbejdet meget med mig selv i forhold til at være for længe i mørket og synke helt ned, og jeg er kommet langt. Men det ene findes ikke uden det andet. Tænker jeg.

  Når det er sagt, så forsøger jeg at være et positivt menneske. Jeg forsøger at styre mig selv således, at jeg har fokus på det gode og glædelige i livet og jeg finder værktøjer, som kan hjælpe mig, når det bliver for tungt. Og det virker! Det er vigtigt at vi ved, at vi kan tackle vores tanker og at vi ikke tror på alt det, vores tanker fortæller os! ;)

  Med ønsket om en dejlig dag til dig. Knus.

  SvarSlett
 2. Du inspirerede mig til dagens indlæg og jeg har linket til dig! Tak :)

  SvarSlett
 3. man kan ikke være lykkelig uten å våge å frigjøre seg fra sorg.. og det er tungt.. for det betyr at man må kjenne etter..

  de fleste skyver den foran seg.. vil ikke erkjenne.. vil ikke føle.. har ikke tid.. må være sterk.. det gjør for vondt.. så smeller det en vakker dag.. den tunnellen du beskriver er tung å komme ut av .. jeg har skrevet om den selv..

  http://hvisgriserkunnefly.blogspot.com/2011/09/positive-tanker.html

  ønsker deg en riktig god helg : ) og takker for flotte ord til ettertanke !

  SvarSlett
 4. Lene: Takk for din lange og grundige kommentar, og takk for at du linket hit!
  Jeg tror jeg trenger å føle meg HEL for å kunne ha en god hverdag. Nettopp det å fortrenge følelser, uansett om de er vonde eller gode, det blir feil.
  I dag har jeg lært mer om meg selv enn jeg kunne i går!

  SvarSlett
 5. Berit: Du skriver klokt om det å frigjøre seg fra sorg, og jeg forstår det slik at du har gått gjennom litt av hvert i livet ditt.
  Tøff er du, som tør vise sårbarhet og lengsel så åpent. Du skriver om det med enkle ord, men får likevel frem så mye mer.
  Takk for kommentaren, og riktig god helg til deg også! Klem.

  SvarSlett
 6. Dejlige ord som altid Lill-Karin, de melankolske og lidt negative tanker, er ren balsam for os alle, de minder os om at vi er på vej væk fra det vi almindeligvis forbinder med positiv livsførelse og glæde, det negative er et værktøj som minder os om at det vi glædes og begejstres over i hverdagen ikke bare en selvfølge, det får os til at udvise ekstra taknemmelighed for det der beriger vores liv i dagligdagen.
  I kærlige tanker, god weekend.

  SvarSlett
 7. Jeg er av dem som skriver mye om å tenke positivt. Men jeg mener ikke dermed at man ikke ska dvele ved sorgen. Først må man se på hva som ligger bak. Betrakte den og bli fortrolig. Så kan en gå videre. Det hjelper ingen å bli værende i "kjelleren". Min store sorg er en nedbrytende og kronisk sykdom. Jeg kan ikke dvele ved den, da kommer jeg ikke videre. Jeg vil så gjerne fungere, slik jeg gjorde før. Og alt blir bedre for meg hvis jeg fokuserer på de positive tingene...

  SvarSlett
 8. Michael: Takk for din kommentar. Jeg har aldri tenkt på det slik du skriver, nemlig å bruke det negative som aktivt verktøy. Men du har selvfølgelig rett, det negative minner oss på å huske det positive! God helg til deg også.

  SvarSlett
 9. Anne Britt: Jeg har også vært nødt til å dreie livet mitt inn på en annen "kanal", og tenke positivt. Det er viktig, og misforstå meg rett, jeg mener ikke at man skal se bort fra det lyse i livet.
  Jeg mener bare at selv om man dyrker positivitet og de gode detaljer, bør det kanskje være rom for å kjenne på de tunge tingene også. I vårt "lettvinte" samfunn er det så fort gjort å hoppe over det som er ubehagelig og tungt, i stedet for å hente det frem og faktisk se på hva det er.
  God helg til deg!

  SvarSlett
 10. Jeg er helt enig. Livet er sorg og glede, det veksler hele tiden. Hele spekteret må være med hvis live skal være helt.Og ja! Man må også våge å ta fram det triste og ubehagelige.Ellers blir at overflatisk, slik du sier.Livet er ikke enkelt bestandig.Men positiv tenking er ingen motsetning til dette, bare et suplement. God helg til deg også!

  SvarSlett