lørdag 27. september 2014

Jenta og blåklokken

Høsten har gått videre. Fra å hvile i skyggene av sommeren, som en kjølig vind mot fjeset en augustkveld, har den nå reist seg og begynt sin vandring. September dypper sin pensel i høstfargespannet og former verden slik hun ønsker den. Hun vet nøyaktig hva hun vil. Hun vet nøyaktig hva hennes oppgave er, hennes livsoppgave. Hun nøler ikke, og vet også at alt har sin tid. Hun har sin tid.
Ei lita jente vandrer ved Septembers side.
De snakker ikke.
Jenta tumler med egne tanker, og hopper bortover stien på lette bein.
September lar henne gå, hun vet at menneskebarnet er på reise både i egen sjel og i skogens sjel.
I neste sekund begynner det å regne. Store, tunge dråper smeller ned på skogbunnen med små plask. Jenta går ut av stien og søker ly under skogtaket. Hun finner en trestamme og setter seg. Øynene glir igjen. Luktene og lydene blander seg til . Hun liker , for det får huden til å nuppe seg og hjertet til å banke så levende.
Hun trekker pusten dypt og åpner øynene. Ved siden av treet står en enslig blåklokke og nikker med hodet. Jenta smiler. Den er så vakker, som en prinsesse i blå, glitrende kjole.
– Hei lille venn, sier jenta og stryker blåklokkehodet med en finger.
– Hei, menneskebarn, svarer den, og jenta lar seg forundre bare et lite øyeblikk.
For hun vet jo at naturen kan snakke. Det er likevel så fortryllende hver gang det skjer, at hjertet fylles med fryd. Hun skakker på hodet og studerer blåklokken. En regndråpe lander rett på den, og den svaier hit og dit en stund.
– Er du ikke lei deg, lille blomst? For at høsten er her, og at du snart blir dekket av frost og snø?
– Jeg er ikke lei meg. Jeg har levd og blomstret siden lyset tentes i meg, og snart skal det slukkes for at nytt liv skal oppstå. Det er livets rytme, og den er jeg en del av, akkurat som du, svarer blomsten og rister av seg enda flere dråper.
Jenta lener seg tilbake til stammen og sukker.
– Dere blomster er så vakre. Med det samme våren kommer, våkner dere, og strekker dere og folder dere ut, så vi som går forbi kan se hvor nydelige dere er. Og slik står dere hele sommeren, mens vindene stryker og solen skinner, dere lever og er akkurat .
Blåklokken duver forsiktig i vinden, og er stille en lang stund. Så sier den:
– Men lille jente, mener du at dere mennesker ikke gjør det samme? At dere ikke våkner i livets vår og strekker dere etter lyset? At dere ikke blomstrer i all deres fullkommenhet, slik at alle kan se deres skjønnhet?
Dette grubler jenta lenge på, hun tenker på menneskenes travle liv og alt man måtte gjøre. Hun tenker på hva de voksne sier, som de mener er viktig, og på hvor ofte de klager på at tiden går for fort. Hun tenker på hvor ofte menneskene ikke er glade, men heller slitne og triste, og kan ikke se at noen av dem ligner en blomst.
– Jeg tror ikke menneskene lever livet til fulle som du, sier hun endelig, og lener seg tilbake til blåklokken og snuser på den.
– Lov meg likevel at du vil gjøre det, menneskebarn. For det finnes ingen annen måte å leve på – enn å leve livet til fulle, sier blåklokken og vet at den er den siste av sitt slag i skogene denne høsten.
Og nå visste den hvorfor den hadde fått leve så lenge.
 
 
(C) Tekst og foto: Lill-Karin Nyland
 

6 kommentarer:

  1. Kære Lill-Karin
    Tak fordi du deler din fine historie! Tre ting berørte mig sådan: Hvor du skriver - hun har sin tid. Det er så sandt! Men hvor gjorde det ondt indeni mig at læse det, lige netop idag. Og så blåklokken, som kan tale. Det minder mig om HC Andersens eventyr, som jeg læser for tiden. Og alle hans ting og sager og dyr og planter, som taler. Hvor er han følsom for det! Og du også, tænker jeg? Og den sidste ting: Dit fine foto. Blåklokken, der bliver født ud af mørket. Lige som alt andet. Tænker på, at du - og naturen - har sørget for farvelære: De fine prikker af orange på den blå klokkeblomst. Komplementærfarver. Jeg tror, du vil være god til at male, Lill Karin:)
    Mange varme hilsner til dig i nord - fra Laila

    SvarSlett
    Svar
    1. Kjære Laila, takk igjen, for at du deler dine betraktninger. Det er en stor glede for meg hver gang du legger igjen noen ord. Ikke bare fordi facebook har gjort sitt til at færre kommenterer direkte på bloggen, men mest av alt fordi du tar deg TID. Du skriver og deler med meg hva mine ord har betydd for deg. Hvilke tanker de ga deg. Og det, min venn, er den største skatt en skribent som jeg kan få.
      Du skriver at det gjorde vondt å lese om at alt har sin tid - at September har sin tid. Det kan gi et vemodig stikk til oss alle, hvis vi kjenner at noe er forbi - tiden er ute. Jeg respekterer det hvis du ikke vil fortelle mer om hvorfor det føltes vondt for deg, men oppfordrer deg likevel til å gjøre det. Hvis du har lyst.

      Å være følsom for naturen og alle dens skapninger, er nok noe jeg har hatt med meg fra barnsben. Jeg "hørte" skogens, blomstenes, elvas, skyenes, fuglenes stemmer lenge før jeg tenkte over det. Jeg tror fortsatt naturen snakker til oss. På sitt vis. Vi må bare lytte på en annen måte.

      Takk for at du løftet bildet av blåklokken frem med dine ord. Og kanskje vil jeg male en dag. Med pensel, uten ord.
      Maler du kanskje selv?
      Stor klem til deg, Laila!

      Slett
  2. Sikke en sød historie - og hvor har du dog været flittig! Jeg faldt (selvfølgelig) især for historien om det engelske hus - den vil jeg gerne læse. ;-) Jeg kender godt det område, du har været i - og ja, der er så dejligt i Devon. Til lykke med alle udgivelserne. Det glæder mig, at det går dig så godt. Knus

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for din hilsen, Mia. Huset i England ble vurdert til å ikke passe i dansk Hjemmet, vet ikke helt hvorfor, mens den i Norge og Sverige altså falt i smak.
      Heldige du som nå bor i England! Jeg savner landet allerede, og forhåpentligvis blir det en tur også i 2015.
      Ha en flott, kreativ uke, skrivende venn!

      Slett
  3. Kære Lill-Karin. Og jeg vil sige tak til dig! Dine ord rører mig. Pludselig - dog - kan jeg blive helt bange for at skrive, jeg føler slet ikke, jeg kan give så godt udtryk for, hvad jeg mener og føler, som du kan. Men jeg prøver og vid: At dine ord har stor betydning for mig!:)
    Og jeg er glad for, at mine indtryk af dine tekster kan betyde noget som helst for dig!

    Grunden til, at dine ord ramte mig den dag, var, at for det første skriver du virkeligt smukt. De ord falder så let og dybt på én gang, føler jeg. Og dernæst var det fordi, jeg havde en kamp i systemet den dag vedrørende en sygdom i mine muskler, på mine vegne, men også på mange andre, især unge kvinders vegne. At være ramt af den sygdom er at leve under forfærdelige vilkår i Danmark. Men vi står sammen!:) Og det er stærkt. Da jeg kom hjem, læste jeg bl.a din tekst, og for at kunne kæmpe må jeg lægge mine følelser væk, og det havde jeg gjort hele dagen, men så fik de frit løb, da jeg læste med hos dig.
    Det tror jeg, var godt. Så igen: Tak fra mit hjerte!:)

    Det må være en stor gave at være vokset op i naturen, som du er det, Lill-Karin. Og jeg forstår, hvad du mener, når du skriver, at vi må lytte på en anden måde.

    Det lyder dejligt, at du måske vil male en dag! Jeg tror ikke, du vil fortryde det. Det er en anden verden end ordenes. Men lige så smuk! Og fantastisk - og svær til tider. Og så kræver det tid. Og det kan være svært - i vores tid.
    Jeg har undervist børn i billedkunst. Og malet, i perioder, selv.

    Alt for nu:) Tak for din lytning - og et stort klem til dig i nord, fra Laila

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for at du svarte meg, og jeg kan forsikre deg om at du er meget god til å uttrykke deg! Jeg tror jeg har sagt det før, men uansett sier jeg det igjen: Du har evnen til å skrive!

      Og takk for at du står på for de som har muskelsykdom. Det er mange i Norge også.
      Stor klem.

      Slett