søndag 24. mai 2015

Så skriver jeg bok igjen

Det har vært lite tid til blogging de siste månedene. Slik er det i perioder. Når livet krever full tilstedeværelse og deltagelse, må enkelte ting skyves bort.
Nå ser jeg frem til mer tid til å gjøre det jeg liker best;
å skrive.
 
 
Frem mot høsten skal jeg nemlig konsentrere meg om et nytt bokprosjekt. Jeg er blitt invitert som medforfatter i et to-binds verk om kirkene i Troms. Min forfatterkollega Ronny Trælvik  og jeg deler de om lag 100 kirkene mellom oss, og skriver om hver eneste en av dem. Kriteriet er at bygget er i bruk.
 
Jeg kan love dere at jeg koser meg med dette prosjektet! Jeg har vært rundt i noen kommuner allerede, blant annet Kåfjord og Målselv, men utover sommeren kommer mange flere til å få besøk.

Malangen kirke, innviet i 1853. (C) LK Nyland
 
Boka tar for seg kirkehistorien i Troms, og hver kirke vil bli presentert med tekst og bilder over flere sider. Slik samles denne delen av folkehistorien mellom to permer. For første gang.
 
Kirkene er kjære og elskede bygg. Når vi trår inn i den særegne stillheten og opphøydheten, kjenner vi ro. Tempoet senker seg, stresset stilner. I kirkene kan vi åpne oss for noe som er større enn oss selv.
Og ikke minst; til kirka kommer vi for å dele livets største sorger og gleder. Kirkebyggene har gjennom historien betydd svært mye for folket i Troms. Det skal vi forsøke å videreformidle i bøkene.
 
Hver kirke har sin unike historie. Og her er vi ved kjernen av bokprosjektet; vi er avhengige av at dere der ute kan gi oss tips, historier, bilder og informasjon. Bare slik kan boka gi det lille ekstra, det som ikke finnes i generell informasjon fra bygdebøker eller internett. Vi har allerede skaffet oss noen gode kontakter rundt omkring, men om du har noe du ønsker å dele med oss, ta kontakt!
Jeg kan nås på mail nylandlk@online.no

Første bind av kirkebøkene kommer ut før jul i år, og neste bind kommer før jul i 2016.

Ønsker deg en herlig vår!

 
 

3 kommentarer:

 1. Hei! Dette høres ut som et både spennende og viktig prosjekt! Jeg er veldig glad i lokalhistorie, og gjennom bl.a. slektsgransking har jeg jo kirkene stått sentralt. Men de har også hatt en spesielt sentral funksjon opp gjennom, også som møteplass etc. I Troms har jeg ingen tilknytninger, men skal nok heie på prosjektet likevel. Stor jobb du skal gjøre - masse lykke til!

  SvarSlett
 2. Lykke til med bokprosjektet!!
  Det er lenge siden jeg har vært innom deg, artig å lese tidligere innlegg og det du har gjort siden sist!
  Ønsker deg en kreativ og deilig vår! :-)

  SvarSlett
 3. Kære Lill-Karin. Held og lykke med dit projekt. Hvor lyder det spændende, en ny vej for dig! Et stort arbejde også. Oj. Jeg forestiller mig, at man må føle så meget ydmyghed over al den historie og ånd, der bor i murstenene og i kirkerummene. Folkehistorie er så spændende! Men nu skal jeg nok lade være med at skrive et helt oplæg om det;)
  Noget andet: Det er længe siden, jeg har været forbi dig, og jeg søgte lidt tilbage og læste nogle af dine digte igen. Jeg tænkte, gad vide om de stadig rammer mig så stærkt? Åh jo!! De er fantastiske, synes jeg. Der er så meget af naturen hvor du bor i dem. En sten er ikke bare en sten. Du skriver, så det er ligesom, at man selv er der og mærker stenen. Og frosten og isen under støvlerne. Og ensomheden som er ligesom den luft man ånder ind og ud på en gårtur i naturen.
  Jeg har mange digtsamlinger. Men ingen er som dine:)
  God sommer til dig!
  Fra Laila

  SvarSlett