torsdag 3. november 2011

En rett til livet. Og en plikt til å leve.

Det føles som at jeg har tatt et valg. Det rare er at jeg ikke helt hva valget sto mellom. Men jeg vet at jeg har falt til ro. I meg selv. Høres det rart ut?

Jeg har lært så mye om meg selv det siste året. Da jeg startet bloggen i januar i år, begynte jeg å sette ord på noe av det jeg har lært. Og siden den gang - har lærdommen virkelig eksplodert!
Det kommer dels av dere der ute, som jeg henter inspirasjon fra, og som gir meg tankevekkere hver dag. Som flere av dere har skrevet om, det å blogge og å lese andres blogger kan endre en dag i positiv retning.

Og dels kommer det av at jeg har utfordret meg selv dette året. Jeg har både følt en indre trang til å utvikle meg, og presset meg til å gå inn på stier som kanskje føltes litt skumle først.

Det er der valget ligger. Denne høsten føles annerledes. Det er som at jeg for første gang faktisk lever - på godt og vondt. Som jeg har våknet fra en slags dale, og ser meg selv for første gang.
Jeg har valgt å leve.

Og jeg mener ALLE har en rett til livet sitt. Det gjelder ikke bare at vi har livets rett, men også PLIKT. Det er kanskje et negativt ladet ord, men jeg mener faktisk at alle og enhver har ansvar for eget liv. For å utvikle seg, for å gjøre noe med sin situasjon dersom den er vanskelig. Ansvar for å gripe dagen.

Det følger ansvar med å leve. Tar du det ansvaret? Tør du si høyt at du har ansvar for deg selv, og at det betyr å sette av tid til seg selv? Tid til selvinnsikt, tid til utvikling, tid til undring. Til å kjenne etter. Til å lytte. Gir du deg selv den tiden?

Jeg har valgt å gjøre det. Og aldri har jeg benyttet tiden på noe så givende!

13 kommentarer:

 1. Du skriv så godt du Lill-Karin;)
  Og jeg e enig m deg at det e viktig å finne sæ sjøl og å sette av tid til seg selv.
  Altfor mange haster gjennom dagene og livet uten å stopp å tenke hvorfor...
  Alle burde vi stoppe opp å tenke over hvor vi er på vei og om det er den veien vi vil følge...

  Ha en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 2. Veldig, veldig viktig det du skriver, Lill-Karin! Vi har faktisk alle ansvar for vårt eget liv. Det er bare oss meg som kan leve mitt liv. Og vi har alle valg - selv om man ikke tror det, så har man hele tiden valg... Det gjelder å velge det som er rett for en selv, tenker jeg. Da blir det også bra for de som vi har rundt oss, de som vi er glade i. Det er spennende tider du er inne i. Du er tydeligvis inne i en god prosess... Masse lykke til på veien du går! God fredagsklem fra Liv Hege

  SvarSlett
 3. Kære Lill-Karin, i min optik er livet både en gave og en opgave :-) Rigtig god weekend.
  KH Charlotte

  SvarSlett
 4. Liv Hege: Ja, det er sant at vi hele tiden må ta valg. Noen er store, noen er små. Jeg tror vi gjør de beste valgene hvis vi har god trening i å lytte til sitt indre. Klem til deg.

  Charlotte: Tusen takk for det! God helg til deg også.

  SvarSlett
 5. Det var smukt at læse, Lill-Karin, og jeg tænker som dig, at vi skal give os tid til os selv, tid til selvindsigt og at til at føle efter - tage ansvar for vores liv. Mange lever et fortravlet liv uden at give sig ro til at reflektere.
  Klem og en dejlig weekend til dig!

  SvarSlett
 6. Helt enig. Vi har selv ansvar for vores liv og hvad vi vælger at gøre med det. Jeg er enig med Charlotte i, at livet både er en gave og en opgave og så er det i al sin såre enkelthed lige hvad vi gør det til. I grunden paradoksalt, at nemt kan blive så svært. Men som du skriver, det hele værd, når man virkelig tør tage turen, stille spørgsmål, vende tingene på hovedet, gå op for at komme ned og ja, sætte sig ved rattet og styre selv!

  Endnu engang tak for gode ord. Ha' en dejlig weekend. Klem.

  SvarSlett
 7. Livet er både en gave og en opgave og ved at tage ansvar får du det, som du ønsker dig mere af, i stedet for at lade andre om at trække dig rundt i tilfældighedernes spil Lill-Karin.
  Dejligt indlæg.
  I kærlige tanker, god Søndag.

  SvarSlett
 8. Dejlige ord, og uden tvivl helt enig. Vi har selv et ansvar og skal tage vare på vore liv.
  Ikke lade andre eller tilfældigheder styre os.
  Klem

  SvarSlett
 9. Takk for gode innspill, alle sammen. Det er en ære å få kommentarer fra mennesker som forstår så godt hva jeg snakker om!
  God søndag kveld til dere alle.

  SvarSlett
 10. Vi prøver nok alle.. å ta det ansvaret.. men noen ganger er det fryktelig tungt.. da blir som Michael sier.. vi lar oss trekke rundt av andre, det er vel da vi mister perspektivet på hva som er viktig.. oss selv..

  ha en fin dag : )

  SvarSlett
 11. Dette var veldig bra skrevet kjære søster.

  Jeg har alltid prøvd å leve etter det du skriver her. Om at livet er ditt eget ansvar. Det er ingen som kommer med magi og fikser ting som er galt i livene våre.

  Det er kun deg selv som kan hjelpe deg. Har man det veldig vondt, må man ta bort det vonde...

  Først da får man det godt igjen. Det er brutalt, men det er sant.

  Mitt liv har ikke vært en dans på roser. Men årsaken til at det har gått bra er at jeg har vært pragmatisk og kynisk i forhold til problemet mitt.

  Om man fjerner problemet, er det borte! På godt og vondt

  SvarSlett
 12. Kjære bror, tusen takk for hilsenen fra deg! Det var en kjempefin overraskelse. Gjør det gjerne igjen!

  Det er sant at hvis man fjerner et problem, er det borte. Men hva hvis problemet ikke så enkelt lar seg fjerne? Kan man velge å "glemme" et problem, også er det forsvunnet? Jeg vet ikke, jeg har ikke så mange svar. Men jeg vet at hverdagen handler mye om hvordan man takler livet.
  Og - at hver og en av oss har ansvar for oss selv. Hvis ALLE tok ansvar for egne liv, og gjorde det beste ut av det, ville vi kanskje hatt en bedre verden?

  SvarSlett