fredag 6. januar 2012

Bøker, bøker, bøker

Liker du å lese? Sannsynligvis, siden du allerede er en blogg-leser. Men kanskje du ikke liker bøker? Jeg har møtt mange mennesker som aldri har lest en hel bok. Noen fordi de strever med bokstavene, andre fordi de ikke er interessert. For enkelte er det mer riktig å se en film. Alle er vi forskjellige, men det er rart for meg å forestille meg en hverdag uten bøker. Jeg leser "alltid" bøker, gjerne flere samtidig.

En dag kom jeg på en tanke: Tenk om jeg hadde ført en liste over alle bøkene jeg har lest! Fra de første barnebøkene, via Bokklubbens Barn-seriene og frem til nå! Det hadde vært kjempeartig å se den listen.
Enkelte bøker gir slikt inntrykk at man leser dem flere ganger. En slik bok fra barndommen er "Landet der tiden var borte" av Klaus Hagerup. Mange år senere husker jeg fortsatt alle detaljer om jenta som ønsket tiden skulle stoppe. Her om dagen kjøpte jeg boka. Jeg vil ha den i boksamlingen, og jeg vil lese den til barna mine.

(Bildet er lånt fra hjemmesiden til Bodø bibliotek.)

"Ringenes Herre" og "Hobbiten" er også store klassikere. Selvfølgelig. Krim har jeg lest mye av, faktisk så mye at jeg nå i en lang periode holder meg unna sjangeren. Jeg ble mett, i alle fall for en tid. En annen stor bok fra barndommen er "Anne fra Bjørkely", eller "Anne of Green Gables", som den heter originalt. Jeg glemmer aldri lille Annes vennskap med en gigantisk stor gårdshest!

I dag leser jeg gjerne historiske romaner, romaner fra viktoriatiden i England, eller bare bøker som byr på et ekte mysterier, en spennende historie. Jeg gleder meg alltid til å begynne på en ny bok. Det kribler av forventning når permene åpnes og de første linjene ligger der, klar til å bli plukket opp!

Hva leser du?

4 kommentarer:

 1. Lige nu læser jeg Nefer den tavse af Christian Jacq en Ægyptolog som parer historie med skønlitteratur om det gamle ægypten og dets konger.
  Jeg læser også gerne krimier gerne skandinaviske, Jeres egen Næsbø, Svenske Marklund og Lackberg samt Stig Larson, av Danske krimiforfattere læser jeg Sara Blædel, Elsebeta Egholm og Jusi Adler Olsen samt Grete-lise holm.
  Af børnebøger læste jeg naturligvis Astrid Lindgreen, Enid Blyton (de 5), hed bøgerne på Dansk og så Silas af en dansk børnebogsforfatter.
  Jeg elsker også at læse, ikke mindst selvudviklingsbøger og jeg har også gang i flere bøger samtidig.
  I kærlige tanker, god Weekend, Lill-Karin.

  SvarSlett
 2. Så artig Michael, Enid Blyton har jeg også lest mye av i min tid. Eventyrene med de 5 var kjempespennende, husker jeg!

  Nesbø har jeg lest en god del av, men ikke alt. Det samme gjelder Marklund og selvfølgelig Stig Larson, men som sagt så er jeg mettet på krim for tiden.
  Selvutviklingsbøker har jeg ikke lest så mye av, jeg vil helst lese de som er gode om du skjønner hva jeg mener. Derfor venter jeg til jeg kommer over en som gir den "riktige" magefølelsen.

  Ha en deilig helg!

  SvarSlett
 3. A lesse er en av mine store lidenskaper - det er en livsstil, vil jeg kansje si. Jeg er også altlesende, men elsker store, tykke historiske romaner, gjerne fra middelalderen, eller 1800-tallet.

  Hamsun er en forfatter jeg aldri blir ferdig med, Leste min første raman av ham da jeg var 16 år gammel,Markens Grøde, i 9. klasse, og kjøpte hans samlede verker da jeg bare var 19-20 år gammel. Siden har jeg lest flere av romanene han flere ganger, og Markens Grøde er fremdeles en av de romanene av alle de jeg i mitt liv har lest som jeg verdsetter høyest, som jeg bare elsker...

  Undset; med Kristin Lavransdatter- trilogien, tendensromanene til Amalie Skram... Tolstoy med sin trilogi Krig og Fred... Listen er lang og favorittene mange! Det gir meg så mye å lese, og jeg er avhengig...må lese, alltid, hele tiden. Og som du ser: det er den klassiske litteraturen jeg husker, som alltid har fenget mest, tror jeg... Hmmm... undres hvorfor...Ja, ja, det finnes mange fantastisk bra nålevende forfattere; Gert Nygårdshaug, for eksempel skriver jo bare fantastisk godt. Nesbø, selvfølgelig... alle de dere har nevnt her har jeg også lest og det er kjempegode forfattere, synd at Stig Larson døde så altfor ung; det hadde sikkert kommet mere godt fra hans haånd.

  Ha en fin søndag, Lill-Karin, kanskje i en boks favntak...
  Klem

  SvarSlett
 4. Jeg læser masser af bøger - og det har jeg gjort lige så længe, jeg kan huske. Jeg har ligesom du gerne et par bøger i gang på samme tid; som regel en bog, der drejer sig om det, jeg skal skrive en artikel om f.eks. Og så en bog bare for hyggens skyld.

  Jeg læser gerne børnebøger stadigvæk. Mange af dem er så dejlige, at de fortjener det. Nogle kigger jeg billeder i, f.eks. John Bauers billeder af trolde.

  Krimier holder jeg meget af - i perioder. Ellers historiske romaner, bøger om natur, rejsebøger, fagbøger - jamen alt muligt. Helt efter humør... :-)

  SvarSlett