mandag 16. mai 2011

Naturenergiskolen (1.del)

Jeg står på kafeen om dagene. Baker, smør landganger, steker karbonader eller rensker poteter. Jeg ser mennesker haste forbi. Travelt, sier de. Huff, har så mye å gjøre, sier de. De traver, småspringer, med kurven målrettet foran seg. Tar mat ned fra hyllene og tenker på alt som skal skje den dagen. Eller kvelden. Eller den uka. Planlegger helga og bekymrer seg for alle ting som må gjøres fortest mulig.

Jeg tror ikke vi har godt av det. Jeg tror vi må stoppe opp litt, puste litt og leve litt. Jeg, tenker du kanskje, som har tusen jern i ilden hele tida? Jo, men nettopp derfor. Jeg vet hvordan det er å ha indre - og ytre - stress. Det er derfor jeg vil dele med deg det JEG har erfart: Nemlig at kilden til indre ro, til store doser energi og til stressmestring er svært nær oss. Og gratis.

Dunham Massey, England.


Kilden er nemlig i naturen. I skogen, i fjæra, på fjellet, på havet. I hagen. Eller bare i vinduskarmen? Naturen er rundt oss hele tida. Hvis du klarer å legge merke til den, studere dens detaljer og la deg fylle av undring over dens vesen, har du nådd langt. Klarer du i tillegg å puste dypt inn og kjenne energien den gir, da har du funnet en viktig nøkkel. En enkel, gylden nøkkel som du har med deg over alt. Som du kan bruke når du trenger det.


Har du noensinne hørt noen si: "Den skogturen var jammen bortkasta!" Nei, du har ikke det. Fordi en tur i naturen aldri er bortkastet.


Mitt første, enkle tips:
Kle deg for en tur ut. Pust dypt mens du går, la tankene fare. Ikke tenk på det som kommer, men legg merke til det som er akkurat nå. Åpne deg opp for naturens uendelig mange skapninger og små hverdagsmirakler. Naturen minner oss om at vi er del av noe større, del av et mektig, nærmest uforståelig kretsløp.
Når du har gått en stund, sett deg med ryggen mot en trestamme. Finn gjerne et sted med litt utsikt, eller kanskje totalt skjermet for omverden? Kjenn hvordan trestammen vugger i vinden. Du vugger også. Lukk øynene, kjenn hvordan det lever rundt deg. Lytt. Lukt. Pust.

Spør deg selv: Hvordan har jeg det? Egentlig? Og hvordan ønsker jeg å ha det? Tro meg, du får svar fra ditt indre. Og det svaret skal du lytte til, fordi det er svaret på hvordan du kan finne ro og lykke i DITT liv. Uten å hele tida leve overfladisk, med tankene rettet mot et sted der fremme.

God tur!


4 kommentarer:

 1. Jeg er helt enig med dig i det du skriver. Naturen er en fantastisk kilde til indre og ydre ro. Og den er nemlig gratis! Jeg nyder selv godt af at have naturen omkring mig. Jeg ser marker, når jeg kigger ud af vinduet. Jeg har hunde, som jeg går tur med og de ved om nogen, hvordan man slapper af og er til stede i nuet. Practise dog awareness! ;)

  Ikke desto mindre kan jeg få en stor trang til at komme hjem. Til København. Jeg er meget sammensat hvad land og by angår. Den gode balance! :) Men jeg er glad for, at jeg bor på landet i dag.

  God dag videre. Klem.

  SvarSlett
 2. Har forresten lavet en anden blog, som du er velkommen til at besøge. Her er ordene virkelig ordrette. Måske har du lyst til at kigge forbi mit sommerhus ;)

  http://meganparadoks.wordpress.com/

  SvarSlett
 3. Innom for å si at jeg ønsker deg en deilig 17. mai!
  Alt godt fra Eirin. ;-)

  SvarSlett
 4. Megan: Takk for linken til sommerhuset. Blir nok å stikke innom der en tur i ny og ne, kanskje for en morgenkaffe?
  Eirin: Takk for hilsenen! Det ble en deilig 17.mai, med perfekt bunad-vær. ;)

  SvarSlett