tirsdag 28. februar 2012

Innesnødd skrivelyst og slutten på ei bok

Halsbetennelse. Det smaker ikke godt, hverken av ordet eller halsen. Men det er trolig det jeg har, for det er så vondt å svelge at jeg i det lengste prøver å unngå det. Jeg klapper munnen igjen og tier.

Varm te med honning lindrer. Det samme gjør den gode følelsen av å faktisk MÅTTE slappe av. Legge seg på senga med ei bok, sitte blekslapp foran tv-en med god samvittighet. Er sykdom kroppen sin måte å få slått av på?

Apropos bok. Jeg leste ut "The Distant Hours", altså En svunnen tid, i går. Jeg fikk lyst til å gråte, både av måten den sluttet på, og fordi jeg måtte forlate den verden. Jeg følte det som om ei dør måtte lukkes igjen, mens jeg ville har mer, jeg ville være der lengre, jeg ville ikke gå derfra.

Det er kanskje slik virkelig gode bøker er for en ivrig leser. Det blir som en avhengighet, et kjærlighetsforhold du aldri vil skal slutte. Men så en dag ender det, du møter den harde permen og det er ingen flere ord igjen.
Trøsten min er at Kate Morton garantert har flere perler på lager.

I dag skal jeg altså være hjemme. Snøen laver ned ute, jeg føler det er bomull både inni hodet og utenfor veggene. Det gjør ingenting. Jeg kan godt være hulekvinne i dag, med min såre stemme og lave energi.
Jeg har nemlig litt skrivelyst, og den følelsen skal jeg ta godt vare på. Jeg skal sette meg ned foran ordene og la det som vil komme, komme.
Det er godt å ha en avtale med ordene. De kommer, jeg skriver dem ned, og best av alt: Jeg skåner stemmen min. For i dag skal jeg bare bruke den indre stemmen.
16 kommentarer:

 1. Heihei
  God bedring til deg.
  Her hod meg regner det,,noe det har gjort i en evighet,hhaha

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Madikken, det var hyggelig.
   Jeg foretrekker snø foran regn, helt til påsken har vært. DA kan våren komme! ;)

   Slett
 2. Her har det vært strålende vårvær i hele dag - og det er en fryd og være ute!
  Skjønner at du har noen kjedelige dager foran deg (jeg har vært der) - men benytt skrivelysten!! Og leselysten! Så supert at jeg nettopp kjøpte to bøker av denne flotte forfatteren du nevner her. Ja, når man leser en nydelig, vidunderlig bok... så har man ikke lyst til at det skal ta slutt. Jeg kjenner det så godt igjen. Og det er vel aller helst slik vi selv kunne tenke oss å skrive også... Eller? Vet du noe mer om novellene dine, når de kommer på trykk?
  Jeg var forøvrig i byen og kjøpte inn flere bøker i dag! Lucky me!
  Masse, masse god bedring til deg! Håper det går kjapt over.

  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har så rett, hadde jeg kunnet skrevet slik som K. Morton, så...Men, jeg må jo forsøke å famle frem min egen stemme. Og det er vanskelig!

   Hadde mail fra han redaktøren som er reportasjeansvarlig i Hjemmet i går, for etter påske kommer en tresiders reportasje jeg har laget. Han nevnte i forbifarten at han "så" det kom en novelle fra meg snart. Det må bety enten neste nummer, eller nr. deretter, vil jeg tro! Jeg lover å legge det ut her så snart jeg vet...
   Skrev ferdig og sendte en ny novelle til Hjemmet nå i helga. Spent på om de vil ha den også...
   Vet du forresten om andre blader som trykker noveller? Da mener jeg bortsett fra ukeblader og det litt mer lokale bladet ""Kult", som du leverer til. Jeg synes det kan være vanskelig å orientere seg i hvilke blader/magasiner som finnes.

   Skriveklem til deg!

   Slett
  2. Jeg synes det er vanskelig å finne fram til blader som trykker noveller utenom de store ukebladene... har kontaktet flere blader, men de tar ikke inn. Så det er liksom litt begrenset i dette lille landet...
   Så spennende med både reportasje og novelle i Hjemmet da! Jeg skal lese så fort du gir meg tips om hvilket nummer det blir!
   Hjemmet har jeg fått avslag fra gang på gang - så de liker tydeligvis din stemme bedre enn min (jeg har fått antatt noveller der tidligere) Hvilken sjanger skriver du?
   Jeg skal si i fra om jeg kommer over flere blader vi kan benytte oss av!

   Skriveklem tilbake til deg! :-)

   Slett
  3. Jeg har tydeligvis truffet "nerven" i Hjemmets novelleavdeling, det skjønner jeg.
   Jeg skriver drama, om man kan kalle det for det. Hendelser som i teorien kunne ha skjedd hver og en av oss, selvfølgelig ispedd kjærlighet, sorg og glede. En av novellene handler om noe så håndfast som en grønn sofa. ;)
   Ja, si fra om du finner flere blader vi kan plage med ordene våre, hehe. Så skal jeg gjøre det samme.

   Slett
 3. Først og fremmest god bedring. Og jeg tænker at du gør det helt rigtige, overgiver dig til helbredelsen, dynen og de ord, der nu vil ud. Den indre stemme har jo ikke halsbetændelse! :)

  Ja, bøger er et dyrbart venskab, noget helt specielt. Og når man læser en god historie, besøger man en verden og et univers, man næsten ikke kan nænne at forlade igen. De sidste sider læses langsomt og når man læser det sidste ord, opstår en tomhed og et savn. Ja, et slags kærlighedsforhold, sådan er det med gode bøger!

  Bliv snart frisk. Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for din gode hilsen, Lene. Jeg må beklage å meddele at halsen fortsatt er like sår, og i morgen MÅ jeg på kafeen. Vel - jeg får forsøke å ikke snakke med noen. Kanskje jeg kan gjemme meg bak kaffemaskinen hele dagen? hihi!

   Slett
 4. God betring til deg!

  Viktig å ta vare på seg sjølv.

  klem

  SvarSlett
 5. Åh, det er så irriterende, når det gør ondt i halsen. Jeg har også selv ondt i halsen lige nu og føler mig vattet i kroppen, så jeg ved, hvordan du har det. Men den tilstand er faktisk ikke så dum, rent skrivemæssigt. Som regel kommer der gode sætninger ud af et hoved, der er fyldt med kapok. Sådan er det i hvert fald hos mig - måske også hos dig?

  Jeg har ikke læst bogen, men har en anden af samme forfatter stående på reolen. The House at Riverton. Jeg købte den på et tidspunkt, men har aldrig fået læst den, men det må jeg hellere gøre, når du synes så godt om forfatteren. Jeg kender udmærket det med at ville blive i bogen - man vil slet ikke forlade de dejlige personer og den gode handling. Men det, der glæder mig er, at de altid vil være hos én. For bogen står jo dér på reolen og vidner om, at de er lige dér, hvis man vil hilse på dem igen... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har rett, Mia, man kan alltids plukke boka frem igjen. Men det blir aldri helt det samme som når man leser den første gang...

   Jeg fikk skrevet en masse den dagen sist. Jeg opplevde faktisk en intens skriveinspirasjon som jeg ikke har hatt på lenge. Det var herlig!

   Slett
 6. Kjære deg, først av alt - god bedring til deg. Å føle seg airhead og vondt i halsen samtidig er ingen festlig kombinasjon, men som du skriver - en gylden anledning til å lytte til din indre stemme og heller bruke den :)
  Tusen takk for varme ord på bloggen min, du rørte meg veldig. Og takk for at du vil følge meg videre. Har sittet her og lest mer på din blogg nå, og jeg syns du og skriver alledeles fortryllende. Du har en gave der!
  Jeg vil også følge deg videre. God klem fra Spirea :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Fortryllende...det tror jeg er noe av det peneste noen har skrevet om mine ord! Tusen takk skal du ha. Klem.

   Slett
 7. Jeg kan have den samme følelse angående bøger Lill-Karin, nogle bøger ønsker jeg bare må fortsætte i det uendelige, det er ligesom om at man er blevet i familie med bogens personer.
  Du må hvile din stemme og og lade ordene strømme, så skal du nok blive frisk igen.
  I kærlige tanker, god Torsdag.

  SvarSlett