onsdag 8. februar 2012

Livgivende hvile i en bløt favn

Tirsdag hadde jeg skrivedag. Det føles veldig godt å ha minst to dager per uke som er satt av til det. Skriving. Om det er avisartikler, noveller eller manus jeg jobber med, er ikke så nøye. Jeg vet at hele dagen er min. Til å bruke på ord. Disse dagene lyser til meg som små soler i kalenderen.

Tirsdag altså. Jeg visste det lå en reportasje uferdig og ventet på meg. Jeg visste også at jeg i løpet av dagen skulle gå en skogtur.
Da de andre var dratt hver til sitt, ble huset så stille. En tretthet smøg seg inn på meg, kroppen fyltes og ble tung som bly. Jeg gjespet høylytt. Var jeg virkelig trett nå, rett etter ei natts søvn?

"Nå har du mulighet til å faktisk kjenne etter", kom det fra tankene. Jeg gjorde det. Jeg følte meg virkelig gjennomgripende trett!
Fortumlet trakk jeg et pledd og ei bok med meg til sofaen. Der sank jeg ned i dens bløte favn og ballet det myke pleddet rundt meg.
Jeg leste ikke mange ordene før jeg sov dypt.
Jeg drømte at jeg våknet i sofaen hos bestemor. Hun døde for åtte år siden. I drømmen mumlet jeg noe om at jeg måtte komme meg opp, jeg hadde jo så mye å gjøre. Bestemor svarte, med omsorg i stemmen: "Ligg nå bare litt til. Du trenger å hvile deg."

Jeg sov i over to timer. Helt borte. Da jeg endelig slo øynene opp, hadde jeg fått selskap av katta også. Han smilte lurt til meg, som om vår felles formiddagslur skulle være en hemmelighet bare mellom oss.

Resten av dagen satt den gode hvilen i kroppen. Jeg kom frem til at hvile er undervurdert. Vi trenger hvile. Vi er så flinke til å "ta oss sammen", "få ting gjort", yte og prestere. Men er vi flinke til å hvile?
Dagen ble god. Takk til sofaen, og takk til bestemor!

10 kommentarer:

 1. Det var fint at læse. Du lyttede til kroppen og fik den hvile, du havde brug for. Og jeg er enig med dig i, at vi ofte undervurderer værdien af hvile og restitution. Vi er gode til at gøre og præstere og vi sætter rammer op for os selv, så vi kan få det gjort. Det er en god ide med skrivedage og det kan være sådan, at du (og jeg) får skrevet det, vi skal og har lyst til, men jeg får ofte lyst til at skrive, når jeg ikke skal. Jeg fungerer ofte omvendt! ;)

  Jeg har skrevet lidt om rutiner i dag blandt andet også i forbindelse med skriverierne. Jeg vil gerne kunne skrive hvornår som helst og hvor som helst. I dag skal jeg skrive, men jeg skal også ud og løbe tur. Og jeg får faktisk tit gode ideer med mere, når jeg er ude.

  Håber det bliver en god dag i dag. Er du mon på cafeen? Klem.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjenner også lyst til å skrive mange ganger når jeg IKKE har mulighet. Og omvendt - at en skrivedag kan være uinspirert og tung. Jeg har imidlertid god trening i å skrive uansett humør og inspirasjon, etter noen år som journalist.

   Fineste inspirasjon er å være ute! Håper turen din ble fin!

   Slett
 2. Så fint å lese! Fine ord og tanker. Og du har helt rett. Vi er kanskje for lite flinke til hvile. Jeg vet at jeg er det iallfall...
  Ha fin dag uten stress :-)

  SvarSlett
 3. Jeg tror også, at vores krop og underbevidsthed fortæller os mange af de ting, vi bør vide. Men vi er ikke altid så gode til at lytte efter. Det var godt, at du gjorde det - og måske er det noget, man ligefrem kan træne sig op til?

  Skrivedage er perfekte, men jeg har det lidt som Megan (også); jeg får også skrivelyst på de mest ubelejlige tidspunkter. Især når jeg sætter mig ned for at læse i en bog. Aahh, nu skal jeg nyde bogen og hygge mig. Så læser jeg en halv side, og hvis bogen er god, tænder den noget i mig. Til sidst er jeg så optændt, at jeg bare må lægge bogen til side og skrive på mine egne ting. Ak ja, så meget for den afslapning... ;-)

  SvarSlett
 4. Å falle i søvn er i utgangspunktet en enkel ting. Men i en hektisk hverdag er det lett å glemme kroppens og sinnets behov for hvile og restitusjon, overse signaler. Men du lyttet til disse signalene i dag, Lill-Karin, noe som viser at du har en iboende evne til å være til stede i deg selv, til å verdsette deg selv, ta hensyn til egne behov. Bra!

  Ha en fin kveld.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror nok at evnen er der, ja. Men det er ikke ofte jeg faktisk bruker den. Burde lytte oftere til signalene innenfra!

   God helg til deg!

   Slett
 5. Hvor var det smukt at læse - jeg tror, vi alle kender til det, at vi føler, vi bør gøre noget dagen igennem og glemmer at mærke, om vi trænger til hvile. Vores indre bedstemor er klog, og hende skal vi lytte til.

  Klem og god weekend til dig!

  SvarSlett
  Svar
  1. "Vår indre bestemor"...Herlig uttrykk, Madame!
   God helg til deg også.

   Slett