torsdag 13. januar 2011

Å være journalist - del II

Det ble litt brå avslutning i går! Derfor tenkte jeg å skrive litt mer om det å være journalist. Det kunne jo hende noen av dere vurderte yrket?


Som lokalavisjournalist jobber du under små forhold, gjerne i én kommune. Du blir godt kjent med lederne i kommunen, med administrasjon og ikke minst med lokalpolitikere. Men viktigst av alt er å føle at en blir kjent med befolkninga. Fra de minste til de eldste - alle har en historie å fortelle.


Men å bli kjent er ikke nok. Du må også kunne sjonglere mellom det å "kjenne" noen, og å være kritisk til vedkommende. For det er jo dét som faktisk er jobben din - å stille vanskelige/kritiske spørsmål til de som sitter med makta. Som journalist har du et samfunnsoppdrag - en rolle mellom mannen i gata og de som forvalter våre felles goder.

Den rollen er ikke alltid like populær. Jeg vet om mennesker som har sagt opp avisa fordi saker jeg har hatt på trykk ble for drøy kost. Ikke fordi jeg overdrev og trikset med sannheta, men fordi de mente sakene ikke hadde noe i ei lokalavis å gjøre.

Noen mener ei lokalavis bør være ei "gla-avis". At den bør være lokalpatriotisk, og bruke enhver anledning til å fremheve det positive i kommunene den eksisterer i.
Og det er riktig. Ei lokalavis skal gjøre det - finne positive elementer og gode historier er også vår jobb. Selvfølgelig skal vi skrive om glad-sakene!


Men vi må aldri glemme at vi skal ta opp det som er vondt og vanskelig også. Hvis vi av bekvemmelighetshensyn hopper bukk over saka om gamle Peder som ikke får det sykehjemstilbudet han har krav på, til fordel for saka om at rådmannen har nyttårsforsett, da gjør vi ikke jobben vår.

Lurer DU på noe om det å være journalist? Skriv en kommentar i bloggen, eller send meg en mail!

Ønsker dere alle en herlig dag.
PS: Alle bildene er tatt ute på reportasjeoppdrag i Balsfjord. Kanskje noen kjenner seg igjen?

6 kommentarer:

 1. Journalistikken er et fabelaktig yrke. Sjøl er jeg så heldig å være i NRK og jobbe med TV, og du kan se det nyeste programmet "mitt" allerede søndag i NRK1 kl 1730 i serien Åpen himmel. Men fjernsyn er alltid team-arbeid! Og annerledes enn å skrive i avis, selvfølgelig.

  Ønsker deg lykke til som freelancer, du er tøff!

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha for lykkeønskninga, det setter jeg stor pris på!
  TV høres utrolig gøy ut, det kunne jeg tenkt meg å fått mer innblikk i. Avis er for så vidt også teamarbeid, selv om hver enkelt journalist stort sett skriver sakene sine selv.

  Du har jo jobba i NRK i en "mannsalder". Hvordan startet det hele?

  SvarSlett
 3. Hei! Tusen takk for hilsen fra deg. Så kjekt at du finner roen i bildene mine.

  Du har nok et kjekt yrke, som er journalist. Er nok mye å oppleve og å gjøre. :)

  SvarSlett
 4. Startet i NRK fordi jeg hadde vært inne til intervju om ei kokebok jeg skrev. "God radio-stemme", var det noen som sa.

  De hadde et ledig vikariat og jeg var nesten ferdig på universitetet og visste ikke hva jeg skulle bli når jeg ble stor.

  Og vips! Jeg søkte, og siden har jeg gjort mange ting. Men alltid vendt tilbake hit. Verdens mest spennende jobb! Sjekk bare turen jeg deltok på i fjor høst:

  http://enbloggomkulde.blogspot.com/2010/09/sterke-ice-inntrykk.html

  Ha ei fin helg!
  Sylvi

  SvarSlett
 5. Härliga bilder du visar.:-) Stina

  SvarSlett
 6. Lilla Kullan: Takk for kommentar om bildene! Jeg skulle gjerne fått de større her på bloggen, men har ikke helt kontroll på hvordan man gjør det... *fersking* Takknemlig for tips der!

  Ordfront: Du har virkelig gjort spennende ting! Jeg var på Svalbard en gang, det er det nærmeste jeg kommer isdekket land... Men selv om oppholdet der var kort, gjorde det sterkt inntrykk. Tårene trillet da vi måtte dra der fra, og jeg lovte meg selv at jeg skulle reise tilbake. En dag...

  SvarSlett