søndag 4. september 2011

Hvilket landskap vandrer du i?

Høstlandskapet er over oss. Det mørkner om kveldene, det skoddes i fjellene og gulner i skogen. Overalt bugner det av frukter, frø og grøde. Markens grøde. Det er bare å høste.
Jeg nyter denne tiden. Den er vemodig, men på en god måte. Den innbyr til mer fred, ja faktisk så gleder jeg meg til vinteren. Da blir det enda mer "fred", i vinterdekket landskap der alle lyder er dempet, og lyset halvveis slått av.Vi befinner oss alle i et eller annet landskap. I et kontorlandskap, i et hagelandskap, i et bylandskap. Et ytre landskap har du rundt deg hele tida.
Men har du tenkt over hvordan ditt indre landskap ser ut? En norsk filosof som jeg leser en bok av nå, Arne Næss, beskriver det å leve så godt. "Å leve er som å ferdes i et landskap med lett eller ulendt terreng, lyse eller mørke steder, med skjulte overraskelser."
Videre sier han at "å føle at man hører hjemme i livet, krever både målrettet vandring, og bare å være til. Mulighetene i dette landskapet er uante, men underveis kan alt skje. Ferden er åpen."

Tenk noe så fantastisk som at "ferden er åpen". Det er nøkkelen til fantastiske muligheter, men også til ansvar for eget liv.


 

3 kommentarer:

 1. Jeg har hørt om Arne Næss men ikke læst noget af ham endnu, det må jeg til Lill-Karin, dejlig filosofi med ikke at miste målet af syne, og kontraster skal der til, bakker og dale, som der er så mange af i dit smukke land, er simpelthen et must her i livet, ellers bliver alt for farveløst.
  I kærlige tanker, god Mandag aften.

  SvarSlett
 2. Sikke et godt indlæg og hvor er jeg bare helt enig med dig og Arne Næss. Hele livet er noget med bakker og dale, med lys og med mørke - men vi skal bare huske at holde kursen og så tage det lidt med ro en gang i mellem.

  Efteråret er min yndlingsårstid, og jeg nyder også den fred, der falder over alting. :-)

  SvarSlett
 3. Michael: Jeg vil gjerne anbefale Arne Næss! Jeg har akkurat begynt å lese bøkene hans, men han har alltid fascinert meg. Særlig med sitt dyp-økologiske livssyn.

  Mia: Ja, høsten er fredens tid. Godt at roen senker seg, etter en sommer med mye aktivitet. Og etter høst og vinter kommer atter en vår... :)

  SvarSlett