søndag 27. mai 2012

Tanker om litteratur II

Karl Ove Knausgård, Gert Nygårdshaug, Atle Næss, Arne Næss, Karin Fossum, Vigdis Hjort og Herbjørg Wassmo er noen av de norske forfatterne jeg har lest i år. Kjente navn, kjente forfattere. Alle skriver de på en måte som kryper under huden på en, det blir vanskelig å legge bøkene fra seg. Hele tiden videre, videre.
Atle Næss. (Foto fra Gyldendal)
 
Gert Nygårdshaug. (Foto fra CappelenDamm)

 Herbjørg Wassmo. (Foto fra Gyldendal)
 

J.R.R Tolkien er en forfatter som har gjort dypt inntrykk. Stephen King, Kate Morton, Knut Hamsun, Margit Sandemo, Jo Nesbø, er alle forfattere jeg har lest en god del av.
Kan du sette meg i bås ut fra de navnene jeg har nevnt?

Mitt forrige innlegg handlet om akkurat det; å bli satt i bås ut fra hva man leser. Det var ikke ment som en forsvarstale av en type litteratur foran en annen, men et innlegg i debatten omkring hva litteratur betyr for oss.

Ut fra for eksempel de utrolig mange bokbloggene som finnes, kan man konkludere med at litteratur ER viktig. Nordmenn elsker bøker. Og for de blant oss som også liker å skrive selv, er det å inspirerende å høre en av sine favorittforfattere bli intervjuet.

Jeg liker all slags litteratur. Kanskje fordi jeg selv er skiftende av natur. Når det har vært sol i mange nok dager, vil jeg gjerne ha regn. Jeg elsker årstidenes evige runddans. Jeg spiser helst ikke to brødskiver på rad med samme pålegg...En sammenheng der, kanskje?

Ikke vet jeg. Og fasitsvar på hva som er god litteratur har jeg IKKE.
Hva leser du?
Og hvorfor leser du? Eventuelt, hvorfor leser du ikke?

Vil gjerne høre fra deg. 

6 kommentarer:

 1. Takk for turen innom bloggen min og for hyggelig kommentar:) Fin blogg du har, denne vil jeg følge mer med på, så jeg la meg til som følger:) Flott innlegg:)

  Jeg leser som deg, mye forskjellig. Tror jeg leser litt etter humør og nysgjerrighet overfor bøkene jeg støtter på. Jeg er som sagt veldig nysgjerrig, det er lånelisten min på biblioteket er klart bevis på. Jeg har tatt med meg en hel del bøker derfra, bare fordi jeg lurer på om det er gode bøker. Noen bøker leser jeg fordi jeg lar meg påvirke av hva andre leser. Jeg blir påvirket av hva de mener og synes er bra og er nysgjerrig på om jeg vil mene det samme. Men jeg lar også boken handling/tema påvirke meg om jeg leser den:) Men det er sikkert mange flere grunner til at jeg velger å lese en bok, det kan også være feks etter hvem som har skrevet boken eller så enkelt som hvordan bokomslaget ser ut.

  Leser gjør jeg fordi jeg elsker og bli dratt i en helt annen verden for en stund:)

  Ønsker deg en flott pinsehelg videre:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for svar, Gråbekka. Kjenner meg igjen i det å lese for å bli dratt inn i en annen verden. Det er kanskje en slags målestav på hvor god en bok er for meg - fanger den meg inn i sin verden, eller kan jeg like godt la vær å lese videre?
   Enkelte ganger går bøker sånn inn på meg at jeg nesten blir virkelighetsfjern. Det er som om karakterene og den andre verden blir så sterkt tilstedeværende at de legger en demper på det virkelige livet!

   Slett
 2. Noen av mine favorittforfattere - og litteratur jeg stadig vender tilbake til - er Tolstoj, Dostojevski, Hamsun, Gert Nygårdshaug, Undset, Falkberget, Jacobsen, Hobæk Haff, Hosseini, Gavalda, Zafon, Paasilinna, Murakami, Garcia Marques, Tunstrøm... og mange, mange flere! Også Coelho er en favoritt - selv om jeg egentlig synes at han er litt oppskrytt; litt selvfølgeligheter og allmenn hverdagsfilososfi det han står for og skriver om - men kanskje nettopp derfor er han så verdifull for så mange? Fordi han er så lett tilgjengelig...

  Litteratur er en nødvendig ingrediens i mitt gode liv, og jeg leser kun ut fra egne preferanser og ønsker, og bryr meg døyten i hva som er populært eller "et must" til enhver tid i henhold til lister og nyheter. Litt som på samme måte som jeg velger film... det å lese en roman eller se en film må gi meg noe, noe å fundere over, vekke emosjonene, engasjere - på godt og vondt... Jeg gidder ikke å lese en roman for å lese noe "avslappende"; da tar jeg fram matmagasinene eller kokebøkene, eller et interiørmagasin :-)... Lesingen kan godt være "underholdende", men av de ovenfornevnte grunnene!

  Har forøvrig en god samtalepartner om litteratur i min mann - heldigvis - og vi leser bøker som vi anbefaler hverandre, diskuterer, deler opplevelser... en uvurderlig dimensjon til vårt samliv!

  Ha en fin 2.pinsedag.
  Klem

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Janna, takk for et godt innlegg. En del av de du nevner har jeg ikke lest, men de står på lista over forfattere jeg ønsker å lese. Coelho har jeg (foreløbig) bare lest én bok av, men det blir sikkert flere.

   En god bok er absolutt en bok som berører, som gir noe, som vekker følelser. Men jeg synes det er deilig å av og til slappe av med en bok som "bare" er underholdning, på samme måte som enkelte filmer bare er ren, skjær underholdning. Da hviler hjernen... :)

   Slett
 3. Jeg læser en mellemting imellem skønlitteratur og selvudviklingsbøger, gerne om Loven om tiltrækning, det giver mig et godt match syntes jeg, indimellem læser jeg også biografier om og af kendte mennesker der har spændende historier at fortælle.
  God Mandag Lill-Karin.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det så ut som en spennende og givende bokmeny, Michael! Det er ingen tvil om at det er bøker for oss alle der ute i "jungelen".
   Ha en flott dag - her snør det!

   Slett